חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי הוא חוק שנכנס לתוקף בשנת 2019 לאור המציאות הכלכלית החדשה שאנחנו חיים בה כיום. בעבר, כשאדם היה צובר חובות, האיום ב"פשיטת רגל" היה גורם לו לפעמים למצוא דרכים יצירתיות לטפל בחובות הללו.
כיום, כשמסגרות האשראי חוגגות והבנקים מחלקים הלוואות (עד שהם כבר לא...) כל אדם, שכיר או בעל עסק, עלול למצוא את עצמו במצב של חדלות פירעון, פשוט מחוסר תשומת לב או מחוסר ידע איך להתנהל כלכלית.
מצב כלכלי משפטי בו אדם לא יכול לשלם את חובותיו, או ניצב בפני סיטואציה בה בעתיד הקרוב הוא לא יוכל לשלם אותם. וסכום החובות שלו גבוה משווי הנכסים שלו.
החוק החדש של חדלות פירעון ושיקום כלכלי הגיע משינוי נקודת המבט כלפי האדם שנמצא במצב הזה. בעבר אדם כזה נחשב פושע, רמאי, נוכל ואדם שיש לפעול נגדו בצורה הקיצונית ביותר כדי לגרום לו לתת את הדין על מעשיו.
כיום מבינים שברוב המקרים מדובר באנשים פשוטים שפעלו מתוך חוסר ידיעה ותום לב ולא מתוך מטרה "לדפוק את המערכת" וכשהם נכנסים להליכים משפטיים הם ניצבים מול מערכות חזקות מהם ובדרך כלל יוצאים נפסדים עוד יותר.
החוק החדש שם בראש סדר העדיפויות את מתן האפשרות לשיקום כלכלי לכל חייב, שאגב, הוא מונח ששונה למונח "יחיד" – אדם פרטי שצבר חובות. החוק החדש קובע שמצב של חדלות פירעון הוא "תאונה כלכלית" ולכן בא לסייע לאדם שחווה את התאונה הזו, להשתקם ממנה במהירות האפשרית.
החוק מאפשר לחייבים ולנושים לפתוח בהליכים כדי לקבל בחזרה חלק מהחובות, ובסיום ההליכים, יקבל ה"יחיד" הפטר מהחובות הנוספים ויוכל לצאת לדרך כלכלית חדשה.
הדגש הוא על קיצור וייעול התהליכים, תיחום שלהם בזמן ואיזון בין האינטרסים של היחיד ושלהנושים.
פתיחת ההליכים יכולה להתבצע ביוזמת הנושים או ביוזמת החייב.
התקופה שבין מתן הצו לפתיחת ההליכים ובין מתן הצו לשיקום כלכלי. בתקופה הזו מוטלות על החייב הגבלות כמו איסור יציאה מהארץ, הנאמן מטעם הממונה על חדלות פירעון מבצע בדיקה של מצבו הכלכלי של היחיד, והנושים מגישים את תביעותיהם.
שיתוף פעולה בזמן תקופת הביניים הכרחי כי בסיומה ולאור הדוח המסכם יוחלט האם יוכל החייב לקבל צו שיקום כלכלי שיוביל אותו להפטר, או לא.
זהו השלב האחרון, הוא נמשך כ- 3 שנים והוא מציב ליחיד תנאים שאם יעמוד בהם, יוכל לקבל הפטר. הצו קובע את גובה התשלומים אותם יצטרך היחיד לשלם בכל חודש, ומפרט את הנכסים שלו שישמשו לפירעון חובותיו. הצו מטיל מגבלות שעל היחיד לעמוד בהן בכל התקופה וגם קובע אילו חובות לא יכנסו להפטר והיחיד עדיין יצטרך לשלם (כמו מזונות) במקרים מסוימים רשאי הצו לחייב את החייב לעבור תוכנית הכשרה להתנהלות כלכלית נכונה.
שימו לב!
החוקים והנהלים הקשורים להליך משתנים ומתחדשים כל הזמן. אם אתם מוצאים את עצמכם על סף הליך כזה, פנו לעורך דין מומחה בתחום על מנת לקבל ייצוג מלא ומדויק של האינטרסים שלכם וכדי לסיים את ההליך במהירות האפשרית.
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם